May 27, 2014

Феноменът на кутиите

6 comments:
 
Здравейте момичета,

Както можете сами да се уверите, в моят блог за сега преобладават постове, свързани с кутии за красота. Замислих се над този феномен и най-вече защо той работи толкова добре за мен и направих малко проучване по въпроса.



Така наречените "абонаментно-базирани" услуги, както ги наричат, имат доста кратка история. Тя започва 2010-та година в Ню Йорк, когато септември месец две момичета (наскоро завършили Харвард) основават Бирчбокс. Оттам тръгва и тренда, който в последствие залива света.

Без да претендирам да съм изчерпателна, ето част от видовете кутии, които съществуват на пазара:
-   Бюти кутии - за красота. Този пазар продължава да се развива, съществуват голям брой видове на пазара. Разновидност е био кутиите, които съдържат само природо-съобразни козметични продукти.
-   Кутий за мода - избирате си няколко дрешки всеки месец и ви пращат още една-две като бонус. Дано улучват номерата!
-  Лайфстайл кутии - включват най-разбообразни артикули - от слънчеви очила, през чантички, тениски, аксесоари.
- Гурме кутии - дават възможност на купувача да изпробва различни храни, подправки, може да включват и малки аксесоари за кухнята.
- Мъжки кутии - слагам ги в отделна категория, защото може да включват не само козметика, а и най-различни други неща. В една кутия например имаше комплект за барбекю!
- Кучешки/котешки кутии - от играчки през храна за най-добрите приятели на човека.
- Фитнес кутии - хранителни добавки, спортни дрехи и най-различни неща. Има специална кутия за колоездачите.

Каквото и да съдържа кутията, тя ни предоставя възможност да изпробваме в най-общия смисъл на думата даден продукт и да решим дали искаме да си го закупим. Да не говорим, че за производители и дистрибутори това е ценен маркетингов похват, който им гарантира че даден брой хора ще имат директен достъп до това, което предлагат.

Лично за мен, моментът на изненадата е много голям - обичам да се "самоизненадвам" със съдържанието. Разбира се винаги има възможност изненадата да не е приятна (особено когато имам очаквания), но това е част от хазарта. Другият важен за мен аспект е че спестявам пари всеки път, когато съм тествала даден продукт и не съм си го купила.

Много ми се иска и на нашия пазар да се появат повече такива кутии! За сега обаче си имам абонамент в Пинкс и от време на време си поръчвам по някоя чужда кутия. Нямам абонамент за Притибокс, защото честно казано ми се виждат прекалено скъпи за това, което предлагат и най-вече не желая да получавам тънки чорапи заедно с козметиката си.



Какво е вашето мнение? Какви кутии бихте искали да има на нашия пазар?






6 comments:

  1. Здравей, можеш ли да кажеш някои кутии за мода и лайфстайл кутии. Звучи доста добре. но за пръв път чувам, че съществуват.

    ReplyDelete
  2. Ето някои интересни модни според мен:
    - Golden Tote - има две опции - плащате 50 долара, избирате си 2 или 3 дрехи и получавате дрехи на стойност 200 долара. Другият вариант е да платите 150 долара, да си изберете 5-7 модела и да получите пратка за 600 долара. Интересното е че и в двата случая ви пращат доста дрехи, които не сте си избрали, което си е определен риск.
    - Stitch Fix - пкащате 20 долара и получавате всеки месец 5 дрехи, избрани специално за вас. Интересното е че няма две еднакви кутии, защото стилисти, на базата на попълнен профил, избират дрехи по вкуса на всеки.

    Лайфстайл:
    - Escape monthly предлагат кутии за пътуване. Всеки месец темата е туристическа дестинация. В кутията има гид за мястото, сувенири и местни стоки - козметика, храна. Всеки месец един от поръчалите печели екскурзия до мястото на стойност 1000 долара.
    - POPSUGAR Must Have е смесена кутия - в нея има дрехи, козметика, аксесоари, стоки за дома. Цената е 39 долара.
    - JustFab са специализирани в обувки, чанти и аксесоари. За 39 долара получавате няколко артикула.
    - Fancy Box имат тема всеки месец и изпащат стоки, свързани с нея - всичко от дрехи, през акесоари за кухнята, до уреди за спортуване.

    ReplyDelete
  3. Към изброените видове бих добавила още три, на които съм попадала:
    NerdBox - кутийка за нърдове и гийкове :)
    FantasyBox - adult съдържание, няма да навлизам в подробности :D
    HelloFlo - кутийка за месечния цикъл (звучи идиотско, но всъщност би ме зарибило)

    Имаше и една яка с чайове и аксесоари за чай, но не я помня...

    ReplyDelete
  4. Еха доста видове кутии станаха! Представям си още колко има. Аз лично харесвам кутиите тип табуретка или тези за разни вещи. Също се чудя защо на нашия пазар няма кутии за дрехи, в които да ти ги опаковат при покупка. Много ми харесват като гледам по филмите и според мен са идеалния начин да поднесеш една дреха изискано.

    ReplyDelete
  5. А български кутии няма ли ? Как според вас би се отразила появата на такава ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Има български кутии - първите бяха бюти кутии (кутии за красота), а от миналата година на пазара има и био кутии. Моето лично мнение, че няма особена конкуренция между тях, тъй като био кутиите са неоправдано скъпи - по 30 лева на месец за които получавате напитка, вафла, шоколад, бонбон и сапун например. Но хората продължават да ги купуват.

      Delete

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff